Közt érintő (vagy azt hiszed hogy érintő) hírek, események, publikációk, vitairatok, eresztések. és elleneresztések.
Küldd el: info@fakult.hu, írd rá a borítékra: közös-tér és a neved, pl. Búvár Béla.



Dunabogdány csapata nyerte a 2011-es Zengő Fesztivált!
Fakult
2011.08.13.

Dunabogdány csapata nyerte a 2011-es Zengő Fesztivált! 2011.05.14.

A Pilis-Dunakanyar Kistérségi Iroda idén is megrendezte Szentendrén a Zengő Fesztivált, ahol a kistérség települései mérték össze főző tudományukat és ügyességüket egy lovagi tornán. A feladat idén vegetáriánus étel készítése volt, amit szakértő zsűri értékelt. Dunabogdányt ez alkalommal bogdányi fiatalok (zömében egyesületünk tagjai) képviselték. Rendkívül jó csapatunk kimagasló teljesítményével lenyűgözte a zsűrit és a közönséget, melynek eredményeképpen megnyerte a főzőversenyt. A lovagi torna eredményeivel összegezve, összesítettben is az első helyezést érte el!

A menü, amit készítettünk:

- Hagymaleves "bogdányi módra" házi rozscipóban tálalva,

  hozzá lesencei Muscat Ottonel 2008-as fehérbor;

- Zöldséges kuszkusszal töltött pritamin paprika grillezett füstölt sajttal,

  hozzá Malatinszky Chardonay 2009-es fehérbor.


A menü kitalálója és a fő szakácsunk Ott Krisztina volt, gratulálunk Neki!

A csapat minden tagjának gratulálunk és köszönjük a segítségét!

Képek itt tekinthetőek meg!


A receptek:


Francia hagymaleves Bogdányi módra rozscipóban tálalva 

Hozzávalók 4-5 főre:

0,25 kg vörös hagyma, 0,1 kg lila hagyma, 0,1 kg póré hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), 40 g vaj, 40 g liszt, 1 l húsleves, 1,5 dl száraz fehér bor (Muscat Ottonel 2009), só, bors, kakukkfű (ízlés szerint), reszelt füstölt sajt, rozs cipók.

Elkészítés:

1.  A kenyércipónak vágjuk le a kalapját, egy kiskanállal kaparjuk ki a belsejét, majd a kalapját visszahelyezve kb 180 C-on süssük 10-15 percet.

2. Mérjük ki a hozzávalókat, a vörös és lila hagymát tisztítsuk meg és csíkozzuk fel vékonyan, a póréhagymát karikázzuk fel vékonyan, a fokhagymát vágjuk nagyon apróra vagy nyomjuk át fokhagyma nyomón.

3. Egy fazékban (vagy bográcsban) megolvasztjuk a vajat, majd rátesszük a hagymát és arany barnára pirítjuk.

4. Ha a hagyma kellően megpirult megszórjuk egy kis liszttel, kicsit átkavarjuk, majd felöntjük a borral és a húslevessel.

5. Ízlés szerint ízesítsük a levest sóval, őrölt borssal és morzsolt kakukkfűvel, majd forraljuk fel a levest.

6. Ha felforrt, kész is van. Merjük ki a levest a cipókba, szórjuk meg bőségesen reszelt füstölt sajttal és póréhagymával díszítve tálaljuk.


Zöldséges kuszkusszal töltött pritamin paprika grillezett füstölt sajttal

 Hozzávalók 4-5 főre:

4-5 darab nagy piros pritamin paprika, 1 cukkini, 1 sárga paprika, 1 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 kicsi konzerv paradicsom püré, feta sajt ízlés szerint, 0,25 kg kuszkusz (durum búza), 100 g csicseri borsó konzerv, 0,5 l húsleves, 2 szelet karaván füstölt sajt / fő ( kúp alakú karaván sajtot javaslom), finom zsemlemorzsa, só, oregánó, olíva olaj.

 Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt kb 180 C-ra. Vágjuk le a pritamin paprikák tetejét és távolítsuk el belülről a magokat. Állítsuk őket egy sütőpapíros tepsire és süssük őket 10-15 percig, amíg megpuhulnak, majd szedjük ki őket a sütőből és tegyük félre a töltésig.

2. Forraljuk fel a húslevest, vegyük le a tűzről, öntsük bele a kuszkuszt, keverjük el, majd fedővel letakarva hagyjuk pihenni.

3. Forrósítsunk olajat egy teflon edényben. Pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a cukkinit, sárga paprikát, csicseri borsót, fűszerezzük sóval és oregánóval, főzzük kb 5 percet rendszeres kevergetés mellett, amíg a zöldségek megpuhulnak. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a felkockázott paradicsomot, a paradicsom pürét és az apró kockákra vágott feta sajtot.

4. Egy kanál segítségével töltsük meg a paprikákat a zöldséges kuszkusszal, majd süssük további 15 percet 180 C-on a sütőben. Frissen, melegen tálaljuk.

Grillezett füstölt sajt

1. Vágjuk közepes szeletekre a karaván sajtot, ügyelve arra, hogy a külső füstölt héj körbevegye a sajtot, mert ez fogja megtartani sütés közben a sajt formáját.

2. Mártsuk kevés oliva olajba, hempergessük meg a finom zsemlemorzsában, majd süssük mindkét oldalát arany barnára grillen, vagy egy teflon edényben. Frissen, melegen tálaljuk.

A tálaláshoz egy finom, fűszeres Malatinszky Chardonnayt 2008 ajánlok.

Jó étvágyat kívánok!